2011. december 8., csütörtök

Személyi jövedelemadó - 2012 TERVEZET

2011. október 27.


Néhány változásra szeretném felhívni a figyelmüket, melyek a 2012-es adótörvény tervezetben találhatók. Fontos megjegyeznem, hogy ezek nem elfogadott törvényi rendelkezések, csak tervezetKérem, az itt megtalálható infókat mindenki belátása szerint kezelje. 


Az összes változást érintő cikket összegyűjtöttük ebbe a menüpontba: Adóváltozás 2012


Személyi jövedelemadó

- 2.424.000 HUF altti jövedelemnél megszűnik a szuperbruttósítás, viszont az e fölötti jövedelemnél teljes mértékben megmarad. Minden magánszemélyt nyilatkoztatni kell arról, hogy a havi összevonás alá eső jövedelme nem éri el a havi 202.000 HUF összeget.


- A minimálbér 92.000 HUF-ra növekszik, a garantált minimálbér pedig 108.000 HUF lesz. Az egyéni vállalkozók, valamint a társas vállalkozók a minimálbér másfélszerese után fizetnek kötelezően járulékot majd.


- Növekszik az egyéni járulékok összege, 17,5%-ról 18,5%-ra. A növekedést a pénzbeli egészségbiztosítási járuléknál kell számolni.


- Ebben a témakörben az adóhatóság január 1-től jellemzően azokat a vállalkozásokat fogja vizsgálni, akik az alkalmazottakat átjelentik heti 40 órás foglalkoztatásról kevesebb heti óraszámra. A beadott bejelentő lapok alapján emelik ki az ellenőrizendő vállalkozást (idén még nem figyelik!)


- Januártól nem lesz adójóváírás, viszont a családi kedvezmény megmarad. A családi kedvezménynél azoknak a figyelmét hívnám fel, akik egyedülállóként kapják a családi pótlékot. A családi kedvezményt nemcsak házastársak, hanem élettársak között is meg lehet osztani. Kérem azokat, akik egyedülállóként kapják a családi pótlékot, ne osszák meg a családi kedvezményt, mert a NAV ezt is figyelni fogja, és bírság vonzata van annak, hogy nem a valóságnak megfelelően veszi fel a családi pótlékot (élettársa van, mégis egyedülállóként van bejelentve a MÁK-nál).


- Fontos változás lesz 2012-től, hogy azokat az internetes portálokat, ahol a természetes személyek adnak-vesznek használt cikkeket (Vatera, Expressz stb) figyelni fogja a NAV. Egyrészt ugye azért, mert az ingó értékesítés a magánszemélynél évi 200 ezer Ft jövedelem felett adóköteles, másrészt (és ez az új) a rendszeres ilyetén tevékenység áfa körbe fog tartozni. Megjegyzem a NAV szerint 2 db értékesítés is rendszeres értékesítésnek számít!


- Az ingatlan értékesítésnél a jövedelem számítás is változik, ezen belül a szerzéskori érték meghatározása, valamint az értéknövelő beruházás fogalma. Ezt tovább nem részletezném, ha valakit érdekel, megbeszéljük.


- A "természetbeni juttatások" köre is változni fog. Ugye erre a fogalomra idén három különböző változat létezik, különböző adózási feltételekkel. Ezek megmaradnak. A legkedvezőbb adózási mód (az adóalap 1,19-szerese után 16% SZJA) a béren kívüli juttatások. Ilyen juttatás 2012-től évi 500 e Ft/főig adható összesen. Az internetes hozzájárulás teljesen kikerül ebből a körből, valamint nem lesz meleg étkezési utalvány, és a hideg étkezési utalvány is csak 5000 HUF értékben lesz adható ebben az adózási formában. Bővítik az idén bevezetett Szécheniy kártyát. Három féle kártya lesz (szálláshelyre, vendéglátásra és szabadidős tevékenységre) Megjegyzem, érdemes vele foglalkozni!


- A másik kategória a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások. Ide tartozik pl az étel fogyasztás is, amit repiként számolunk el (2011). Amennyiben ez kiküldetéshez kapcsolódik, 16% SZJA és 27% eho terheli. Viszont az üzleti partnerrel elköltött ebéd nem. Ennek feltétele, hogy a számlán legyen feltüntetve az üzleti partner neve. Nagyon figyelni kell arra, hogy a hétvégi ebéd számlákat az NAV egy ellenőrzésnél nem életszerűnek minősíti és kiveszi az elszámolt költségek közül. A víz, kávé stb. beszerzésénél igazolni kell, hogy az alkalmazott nem evett és nem ivott belőle. (házi szabályzat!)


- Üzleti ajándékot lehet adni a munkavállalónak a minimálbér 10%-ig évente háromszor. SZJA és eho terheli. Reklám célú ajándékot lehet adni 780FT/db értékben. Az üzleti partnernek is lehet adni ajándékot a minimálbér 25%-ig fejenként. Amennyiben ezt meghaladja az ajándék értéke, úgy a teljes összeg a magánszemély jövedelme, és adóköteles.


- És most a nagy pofon. 2012-től minden reprezentációs költség adóköteles (16% szja és 27% eho). Magyarán nincs repi!


- A veszteségelhatárolás is változik. 2012-től az előző évek vesztesége, a tárgy évi eredmény 50%-ig számolható csak el.



A mai kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben fontosnak tartom azt, hogy ügyfeleimet és leendő ügyfeleimet folyamatosan informáljam azokról az aktuális adó- és egyéb törvényi változásokról, amelyek befolyásolják a vállalkozás eredményességét.


Kérdéseikkel forduljanak hozzám bizalommal.


Pósa Lívia
könyvelő és bérszámfejtő tanácsadó
+36309944016
posalivia.piroska@upcmail.hu
www.goldaccountant.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése