2016. szeptember 6., kedd

2017-es várható adótörvény változások - Általános forgalmi adó
Most még nagyon távolinak tűnik a 2017-es esztendő, de törvényalkotóink már tavasszal tárgyalták a jövő évre vonatkozó adótörvények módosítást, ezért érdemes átnézni, hogy mire készüljünk a jövő évet érintően.ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ

Talán a legnagyobb mértékű változás az áfa kulcsok csökkenése néhány termék és szolgáltatás körében:

-         éttermi étkezés 18% (2018-tól 5%)
-         helyben készített, alkoholmentes italok 18%
-         friss tej (nem az UHT tejek!!) 5%
-         tojás  5%
-         baromfihús 5%
-         internet szolgáltatás 18%

2017. január 1-től a belföldi adóalanynak kiállított számlán minden esetben szerepeltetni kell a vevő adószámát abban az esetben, ha az áthárított adó mértéke eléri vagy meghaladja a 100.000,- Ft-ot.

Átmenetei rendelkezésként azon számlákat is így kell kezelni, melyeket még 2016-ban állítanak ki, de a teljesítés időpontja már 2017-es év.

Az adatszolgáltatás 2017 év közepétől kötelezően online rendszerben fog működni, vagyis nem utólagosan szolgáltatunk majd adatot, hanem a vállalkozások számlázó programjainak online bekötésével a NAV rendszeréhez azonnali adatszolgáltatási kötelezettségünk lesz.

Az adatszolgáltatási kötelezettség már idén is bírsággal sújtható, így érdemes lesz év vége felé kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a számlázó programokat az új adatszolgáltatásra alkalmassá kell tenni.

A fentiekhez kapcsolódóan a tételes áfaadat-szolgáltatás 2017. januárjától a jelenleg érvényben levő 1 millió forintos adó értékhatárról 100 ezer forintos értékhatárra csökken.


A 2017-es cafetéria változásokról egy korábbi cikkünkben olvashat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése