2015. november 15., vasárnap

A számlázó programok adóhatósági ellenőrzési funkciója 2016. január 1-től



2014. október 1-től érvényes szabályozás alapján minden adóalanynak kötelezően be kell jelentenie az általa használt számlázó programot, a használatba vételtől számított 30 napon belül. Abban az esetben, ha a számlázó program használata megszűnik, úgy 30 napon belül a használatból való kivonást is be kell jelenteni.
Ezekre a bejelentésekre a már jól ismert SZAMLAZO nevű nyomtatvány szolgál.

2016. január 1-től új szabály is hatályba lép a számlázó programokra vonatkozóan. A 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet 11/A. §-a kimondja, hogy a számlázó programnak olyan önálló, de a programba beépített „ellenőrzési adatszolgáltatás” funkcióval kell rendelkeznie, melynek elindításával adatexport végezhető.
Adatexport (2. §. 5. pont): az adóalany által elektronikus adathordozón tárolt adatoknak az adóhatóság rendelkezésére bocsátása a Rendelet 2. és 3. mellékletében meghatározott szerkezetben.

A funkció elindítás után az alábbiakra vonatkozó adatexport végezhető el:
a) a kezdő és záró dátum (év, hónap, nap) megadásával meghatározható időszakban kibocsátott, illetve
b) a kezdő és a záró számlasorszám megadásával meghatározható sorszámtartományba tartozó számlákra.

A kötelezettség kiterjed minden olyan számlázó programra, amellyel olyan számlát állítanak ki, amelyre a 2007. évi CXXVII. törvény 158/A. §-a alapján a belföldi szabályok az irányadók.

Nem terjed ki a kötelezettség a Rendelet 1/A. §-a értelmében arra az adóalanyra, amely belföldön nem regisztrált (az egyablakos rendszeren keresztül teljesíti a belföldi áfa fizetési kötelezettségét).

Az adatszolgáltatást a számlázó program alkalmazásával kiállított számlák tekintetében kell teljesíteni. A szolgáltatandó adatok köre a kiállított számlák tényleges adattartalmára vonatkozik.

A számlázó programmal 2016. január 1-ét megelőzően kiállított számlákról nem kötelező adatexportot biztosítani. 2015. december 31-ét követően kiállított, de egy korábbi számlát módosító, érvénytelenítő számla vonatkozásában már biztosítani kell az adatexportot. Az adózó saját hatáskörben dönthet úgy, hogy az adatexport funkciót a 2016. január 1-e előtt kibocsátott számlák vonatkozásában is biztosítja.

Az alábbi cikk tájékoztató jelleggel készült. Kérjük Önöket, hogy amennyiben számlázó programot használnak, érdeklődjenek a számlázó program készítőjénél (értékesítőjénél) az új szabályozással kapcsolatos teendőikről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése